کرونا در ایران

تاریخچه کوتاهی از شروع کرونا در ایران
در ایران، در تاریخ ۲۹ بهمن ۱۳۹۸، به دنبال فوت ۲ بیمار با عوارض تنفسی در بیمارستان کامکار قم، شایعاتی درباره مرگ این بیماران به علت کروناویروس شکل گرفت. اما دانشگاه علوم پزشکی قم با تکذیب شایعات مربوط به مبتلا بودن این دو بیمار فوتشده به کروناویروس، اعلام کرد که تاکنون هیچگونه شواهدی تشخیصی مبنی بر ابتلا به بیماری کرونا دیده نشدهاست.
در تاریخ ۳۰ بهمن اولین موارد از کرونای جدید در شهر قم از طریق روابط عمومی وزارت بهداشت گزارش شد. رئیس مرکز اطلاعرسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت اعلام کرد که نتایج آزمایش اولیه ۲ مورد از موارد مشکوک را از نظر ابتلا به کروناویروس، مثبت گزارش شدهاست. بیمارستان کامکار قم نیز بعنوان محل قرنطینه و مراجعه بیماران و موارد مشکوک به کرونا مشخص شد. در همین روز، رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم اعلام کرد که در چهار روز گذشته شاهد گسترش بیماریهای تنفسی در قم بودیم و طی این مدت ۲ نفر در یکی از بیمارستانهای قم بر اثر بیماری تنفسی فوت کردند که امروز تست اولیه این دو فرد در مورد بیماری کرونا مثبت اعلام شد. خبرگزاری ایلنا به نقل از منابع آگاه در ۳۰ بهمن ادعا کرد که ششنفر هم در حال حاضر بهدلیل ابتلا به ویروس کرونا بستری هستند که خانواده و نزدیکان این افراد در قرنطینه به سر میبرند. در ۲ اسفند، با اعلام رسمی فوت شدن چهار نفر، ایران پس از چین بیشترین تلفات ناشی از کروناویروس را داشتهاست.
ایران، کرونا و دیگر کشورها
تا روز نهم اسفند، ۱۶ کشور کانادا، لبنان، امارات، بحرین، کویت، افغانستان، عراق، عمان، پاکستان، گرجستان، چین، استونی، نیوزلند، بلاروس، بریتانیا و آذربایجان اعلام کردهاند که افرادی مبتلا به کروناویروس را شناسایی کردهاند که از مبدأ ایران آمدهاند.
مصاحبه با دکتر حافظی
دکتر رحمتالله حافظی، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و معاون سابق توسعه مدیریت و منابع وزیر بهداشت ایران گفت: از اواسط دی ماه (حدود 45 روز قبل از اعلام رسمی) پزشکان متخصص ما با این پدیده کرونا مواجه شده بودند، بطوری که پزشکان بیمارانی را مشاهده میکردند که علائمی شبیه به آنفولانزا دارند، ولی آنفولانزا نیست.
حافظی که قبلا مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی ایران و عضو شورای شهر تهران نیز بوده است، اظهار داشت:
«طی یک ماه و نیم طبعا میتوانستند پیشبینیهای لازم را باتوجه به اینکه در کشور چین هم مشاهده شده بود، داشته باشند. روز 30 بهمن ماه بود که وزارت بهداشت اولین اعلام رسمی را در مورد مشاهده دو بیمار با تست مثبت ابراز کرد».
وی افزود: بعد از آن زمان هم که مشکل بهتدریج در دو شهر اصلی قم و رشت خودش را نشان داد، دولتمردان خصوصا آقای رئیسجمهور آن را انکار میکردند و میگفتند هیچ مشکلی نیست و از شنبه همه مشاغل میتوانند سر کار خود باشند و فعالیتهای اقتصادی را شروع کنند!
این عضو هیئت علمی دانشگاه «شهید بهشتی» تهران راجع صحت و سقم آمار رسمی دولت ایران درباره بیماران کرونایی در این کشور نیز تصریح کرد:
«آماری که توسط مسئولان اعلام میگردد، طبعا جای تامل دارد. دوستان آمدند و تست مثبت را ملاک قرار دادند در حالی که وزارت بهداشت باید به این سئوال پاسخ بدهد که چه تعداد بیمار مبتلا به کرونا داریم که اصلا به بیمارستان مراجعه نکردند؟
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده که 80 درصد مبتلایان علائم خفیف دارند و در منزل هستند. وزارت بهداشت اصلا اطلاعاتی از آن 80 درصد ندارد. دوم اینکه آن کسانی که مراجعه کردند برای چند نفر و چند درصدشان تستهای مربوطه را انجام دادید؟
این شائبه هم مطرح شده بود که در بسیاری از استانها بیمارانی را داشتیم که به آنها برچسب آنفولانزای فصلی و یا ذاتالریه زدهاند. اینها مسائل جای ابهام دارد و در آینده گروههای علمی-تخصصی میتوانند روی آن تحقیقات انجام داده و برای آن مستندسازی کنند».
او در ادامه یکی از عوامل شیوع گسترده ویروس کرونا (کووید-19) در ایران را عدم اقدام سریع و جدی برای قرنطینه شهرها و کنترل ترددهای بین استانی دانست و گفت:
«اگر دولت از 15 اسفندماه قرنظینه جدی را اعمال میکرد و ترددهای درونشهری و برونشهری محدود میشد قطعا ما این آسیبها را نمیدیدیم. چند میلیون خودرو در نوروز به سفر رفتند و از نقاط آلوده این ویروس را به نقاط پاک کشور منتقل کردند. اینها همه ناشی از عدم تدبیر و به کار نگرفتن نظرات متخصصین بود».
دکتر حافظی همچنین راجع به تاثیر تصمیم دولت برای آزادسازی فعالیت مشاغل، ازدحام مردم در وسائل نقلیه عمومی و عدم رعایت فاصلهگیری اجتماعی بر افزایش تعداد افرداد مبتلا به کرونا در ایران نیز اظهار داشت:
«آنچیزی که باعث دلخوری جامعه و مردم میشود این است که فاصله رئیسجمهور با دو نفر کناری در جلسه با ستاد مبارزه با کرونا حدود 4 متر است، ولی از آن طرف مترو و اتوبوسهای ما ازدحام شدید جمعیتی دارند.
به واسطه ترس از مشکلات اقتصادی و ضعف دولت در تامین مایحتاج مردم، آزادسازی را انجام دادید. بطور معمول وقتی آزادسازی انجام و تماسهای فیزیکی بیشتر میشود حدود 10 روز تا دو هفته بعد اثر خودش را نشان میدهد.».
در تاریخ چهارم اسفند، وزیر بهداشت اعلام کرد که یکی از فوتیها در قم بازرگانی بود که سفرهایی به چین داشتهاست.